czwartek, 8 maja 2008

Pakoras

Mam kilkuletni staz wegetarianki, moja przygode z wylacznym jedzeniem warzyw przerwala tesknota do ryb i owocow morza. Od niedawna jadam tez drob, ale nie przelamalam sie co do innego rodzaju miesa. Raz na jakis czas robie sobie wegetarianska uczte, Hinduskie Pakoras to smazone warzywa.

Pakoras

1/2 kalafiora
150g maki z ciecierzycy
50g maki ryzowej
2 szczypty proszku do pieczenia
1 lyzeczka kurkumy w proszku
300mlwody
2 lyzki plynnego masla
1 lyzka soli
1/2 lyzeckzi chili w proszku
1/2 kminu w proszku
1/2 lyzeczki garam masala
1 baklazan
2 cebule
2 ziemniaki
1 cukinia
1 szklanka oleju

Ciasto:
Make (ryzowa i z ciecierzycy) zmieszac z proszkiem do pieczenia i kurkuma, wyrabiamy dodajac powoli wode i reszte przypraw. Ostawic na 15min.

Kalafior rozdzielic na male rozyczki i obgotowac w wodzie przez ok 5 min.
Wszystkie warzywa pokroic na plasty o grubosci ok 1cm.

We frytkownicy lub wysokim garnku rozgrzac olej do 200C ( ma zaczac skwerczec), warzywa maczac w ciescie i smarzyc na zloty kolor przez kilka minut. Gotowe Pakoras odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Podawac z Chlebkiem Naan i Dipem Mietowym.

Brak komentarzy: