środa, 30 kwietnia 2008

Chlebek Naan

Prawdziwy Chlebek Naan piecze się w glinianym piecu a ponieważ takowego (jeszcze) nie posiadam trzeba sobie radzić z tym co się ma. Grill w piekarniku się tez nadaje, pod warunkiem, że jest bardzo nagrzany ok 250C, chlebek Naan piecze się bardzo szybko 3-4min z każdej strony.

Fantastyczny do wszystkich potraw curry , mięs i owoców morza, sosów i sałatek z oliwą

Chlebek Naan
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody ( 3/4 szklanki )
  • 300g maki (41/2 szklanki )
  • 1 jajko (opcjonalnie w wersji nie- wegańskiej)
  • 2 łyżki tłustego jogurtu (opcjonalnie 3 łyżki mleka)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50g stopionego masła(opcjonalnie 1/4 szklanki oleju)

Wlewamy wode do duzej miski, dodajemy drozdze i cukier, zostawiamy na 5 min az zacznie fermentowac. Dodajemy make zmieszana z sodą oczyszczonej i solą, roztrzepane jajko, jogurt lub/ mleko (stopniowo dolewane).
Ciasto wymieszać i wyrabiać przez 5-7 min. Przykryć wilgotna ściereczką i odstawić w wysmarowanej olejem misce na 1 godz. Rozdzielić na 10-14 kawałków i uformować w kulki. Zostawić na 15 min. Rękami uformować placki o grubości 2 cm i rozciągnać każda na kształt łzy, posmarowac stopionym maslem i układać na blasze w piekarniku nagrzanym do ok 250C. Piec 3-4 min z każdej strony az do zarumienienia.

Brak komentarzy: