czwartek, 17 kwietnia 2008

Laos


Kulinarna wyprawe poprzez Azje, rozpoczne od Laosu.
Laos znajduje się na Półwyspie Indochińskim w południowo-wschodniej Azji; jest jedynym krajem regionu pozbawionym dostępu do morza.
Od północy graniczy z Chinami, od wschodu z Wietnamem, od południa z Kambodżą i Tajlandią, od zachodu z Birmą.

Podstawowym skladnikiem kazdego posilku jest ryz, makaron ryzowy i swierze warzywa
Kuchnia Laosu najbardziej przypomina kuchnię wietnamską.
A poniewaz Laos nie posiada bezpośredniego dostępu do morza, sporadyczne jest tu uzywanie owocow morza, zazwyczaj tylko dla turystowz.
Slynie za to fantastycznych ryb z Mekongu,za kazdym odpowiadaja z usmiechem, ze sie nazywa "Ryba z Mekongu" jakakolwiek to by nie byla rybka, a wiec znalezienie adekwatnej Ryby z Wisly bedzie duzym problemem.

Doprawione chili, przyjemnie pikantne (nie az tak jak Tajlandzkie) duszone, gotowane na parze badz smazone w woku albo pomieszane(koy lub laap) a pikantnosc chili lagodzi, slodkie i delikatne mleczko kokosowe.

Przyprawia sie trawa cytrynowa, swierza kolendra i mieta i podobnie jak w kuchni Tajlandziej sokiem z tamaryndowca i galangal.

Podobnie jak w Chinach popularna jest tu zielona herbata a Laotańska kawa uważana jest najlepsza jaka mozna wypic w Azji.


Kurczak Laab

Brak komentarzy: