środa, 30 kwietnia 2008

Hinduskie Żółte Curry z Kurczakiem

Curry nie jest daniem które można jeść codziennie, curry jest fantastyczne w gorący lipcowy dzień albo w mroźny styczeń. Dla mnie curry smakuje zawsze i wszędzie, najlepiej posypane pachnąca kolendra z ryżem, chlebkiem naan i słodka herbata.

Żółte Curry z Kurczakiem
  • 1 pierś z kurczaka pocięta kostki
  • 1 szklanka wywaru z rosołu( może być kosteczka:))
  • 2 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka ziemniaków pociętych w kostkę ( wcześniej gotowanych przez ok 10 min )
  • 1 szklanki marchewki pociętej w 1cm krążki (wcześniej gotowanych przez ok 5 min )
  • 1/2 szklanki kwiatów kalafiora
  • 1/2 szklanki papryki (zielonej, czerwonej , żółtej albo mix)
  • 1 duży obrany pomidor
  • 1 łyżki utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczek zgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczk posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki galam masala
  • 4 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól i pieprz
  • listki świeżej kolendry
Na rozgrzany wok albo dużą patelnie nanieść pastę curry, na małym ogniu lekko przysmarzyć , dodać mleczko kokosowe i gotować 2-3 min.
Wrzucić warzywa i mięso i wszystkie przyprawy gotować przez następne 15-20min cały czas
mieszając drewniana lyżką.

Serwujemy gorące posypane świeżą kolendrą z ryżem( np basmanti) i chlebkiem naan i odrobiną pełnotłustego jogurtu naturalnego ( ja używam sródziemnomorskiego)

Brak komentarzy: