Bardzo proste danie ale smak limonki i chili nadają wyjątkowo oryginalny i świeży smak kurczakowi a przyrządza się je dosłownie w 5 min.

Kurczak Laab
- 500g drobno posiekanej piersi z kurczaka lub bardzo grubo zmielonej na maszynce
- sok z jednej limonki
- olej sezamowy
- 200ml wywaru z bulionu( tak tak może być kostka:))
- 2 szalotki drobno posiekane
- garść liści świeżej kolendry
- garść liści świeżej mięty(bazylii)
- 1.5 lyzeczki Tajlandzkiego sosu rybnego
- 1/2 lyzeczki sosu sojowego jasnego
- 1/2 lyzeczki miodu
- 1 lyzeczka sosu chilli
- sol i pieprz
Na bardzo gorącej patelni lub woku grillujemy kurczaka przez ok 2 min, dodajemy olej sezamowy, bulion i szalotkę. Zalewamy sosem i cały czas mieszając smażymy na małym ogniu do ok 4 min. Polewamy sokiem z limonki, posypujemy kolendrą i mieta (bazylią), podajemy z ryżem.
2 komentarze:
hej zielona. w przepisie jest mieta a w przygotowaniu bazylia. rozumiem, ze mozna uzyc albo tego albo tego?
Jasne!
Prześlij komentarz