
Zawsze miałam ambicje zrobić lody z zielonej herbaty są naprawdę fantastyczne szczególnie jako deser po pikantnym, aromatycznym daniu np zielonym curry.
Oryginalnie pochodzą z Japonii ale zostały zaadaptowane przez kuchnie Tajlandzką i uważam,że o wiele lepiej pasują jako deser po pikantnym curry niż sushi.
Podeszłam do tej misji z obawa czy nie są aby zbyt pracochłonne ale efekt końcowy był zadawalający, smakują prawie jak te oryginalne z Tajlandii. Prawie idealne.Prawie.
Lody z Zielonej Herbaty
- 2 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty
- 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1/2 szklanki cukru pudru (55g)
- 300 ml śmietanki kremówki
- liść mięty do przyozdobienia
W miseczce połącz herbatę, wode i cukier, odstaw na 10min.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż, usuń nasiona,wlóż wanilie i nasiona do garnuszka, zalej mlekiem, zagotuj.wlej herbate i odstaw na 5min.
W międzyczasie w miseczce ubij na krem zółtka i dodatkowo cukier, wolna wlewając mleko z herbata, nadal ubijając.
Podgrzej na małym ogniu bez gotowania aż zacznie gęstnieć, przelej wszystko do żaroodpornej miseczki i usuń laske wanilii.Przykryj powierzchnie kremu folia ostudż i wstaw do zamrażalnika na 1 godz.
Wymieszaj zimny krem z bita śmietaną wlóż do płaskiego naczynia, przykryć folia i zamrozić, zamrożone lody zmiksować na gladką masę i ponownie zamrozić.
Cała operacje z zamrażaniem i miksowaniem powtarzamy jeszcze ze dwa razy, i lody gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz