środa, 7 maja 2008

Chleb Oliwkowy


Nie wyobrazam sobie kuchni, bez oliwy z oliwek. Jest darem zeslanym przez bogow, slonca i ziemi.
Najlepiej bez zadnych dodatkow a jezeli jest to cieply chleb oliwkowy maczany w oliwie to moge tak jesc bez konca.
Przepis jest naprawde prosty, nawet dla takich laikow chlebowych jak ja, a swoim smakiem zachwyci wszystkich.

Chleb Oliwkowy
  • 900g maki chlebowej
  • 1 paczka drozdzy instant
  • 3 lyzeczki ziarem sezamu
  • 1 lyzeczka soli
  • 1/2 lyzeczka suszonego oregano
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 600ml cieplej wody
  • 220g grubo pokrojonych oliwek (bez pestek)

  1. Do duzej miski wsypac make, drozdze, 2 lyzki sezamu, sol, oregano i wymieszac. Dodac 3 lyzki oliwy i stopniowo dodawac wode, mieszajac drewniana lyzka twarde ciasto.
  2. Wyrabiac przez 10 min, tak aby bylo gladkie i elastyczne. Przelozyc do czystej miski, przykryte wilgotna sciereczka zostawiamy do wyrosniecia na 1 godz.
  3. Wyrosniete ciasto przelozyc na posypany maka blat i lekko wyrobic, a nastepnie dodac oliwki.Podzielic ciasto na pol i uformowac dwa bochenki. Przeniesc na bosmarowana oliwa blache, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30min
  4. Ostrym nozem zrobic naciecia na powierzchni obu bochenkow, a nastepnie lekko posmarowac je oliwa i posypac sezamem
  5. W piekarniku nagrzanym do 220C piec 10min, a nastepnie obnizyc temperature do 190C i piec jeszcze ok 25 in, az sie podniosa i zarumienia

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

oliwa maczana w chlebie. hmmm... tylko jak to sie robi...?