Nie wyobrazam sobie kuchni, bez oliwy z oliwek. Jest darem zeslanym przez bogow, slonca i ziemi.
Najlepiej bez zadnych dodatkow a jezeli jest to cieply chleb oliwkowy maczany w oliwie to moge tak jesc bez konca.
Przepis jest naprawde prosty, nawet dla takich laikow chlebowych jak ja, a swoim smakiem zachwyci wszystkich.
Chleb Oliwkowy
- 900g maki chlebowej
- 1 paczka drozdzy instant
- 3 lyzeczki ziarem sezamu
- 1 lyzeczka soli
- 1/2 lyzeczka suszonego oregano
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 600ml cieplej wody
- 220g grubo pokrojonych oliwek (bez pestek)
- Do duzej miski wsypac make, drozdze, 2 lyzki sezamu, sol, oregano i wymieszac. Dodac 3 lyzki oliwy i stopniowo dodawac wode, mieszajac drewniana lyzka twarde ciasto.
- Wyrabiac przez 10 min, tak aby bylo gladkie i elastyczne. Przelozyc do czystej miski, przykryte wilgotna sciereczka zostawiamy do wyrosniecia na 1 godz.
- Wyrosniete ciasto przelozyc na posypany maka blat i lekko wyrobic, a nastepnie dodac oliwki.Podzielic ciasto na pol i uformowac dwa bochenki. Przeniesc na bosmarowana oliwa blache, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30min
- Ostrym nozem zrobic naciecia na powierzchni obu bochenkow, a nastepnie lekko posmarowac je oliwa i posypac sezamem
- W piekarniku nagrzanym do 220C piec 10min, a nastepnie obnizyc temperature do 190C i piec jeszcze ok 25 in, az sie podniosa i zarumienia
1 komentarz:
oliwa maczana w chlebie. hmmm... tylko jak to sie robi...?
Prześlij komentarz