Palak Paner
- 2L pelnego mleka
- 1/4L serwatki (z robionego sera)
- 1 cytryna
- 1 lyzka maki
- 4 lyzki masla
- 1/2 kg szpianku ( zamrozonego) 2 peczki swiezego
- 1/2 szklanki wody
- 2 zabki posiekanego czosnku
- 3 cm swiezego startego imbiru
- 1 lyzeczka cynamonu w proszku
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka kardamonu w proszku
- 1/2 lyzeczki chili w proszku
- 1/2 lyzeczki garam masala
- 1 mala cebulka drobno posiekana
- 4 pomidory z puszki, drobno pokrojone
- 1 czystka wyprasowana pieluszka tetrowa lub sciereczka
Mleko podgrzac, wycisnac sok z cytryny i wlewamy do mleka, mieszamy i ogrzewamy na malym ogniu przez nastepne 3 min caly czas mieszajac.
Sito wykladamy sciereczka, wlewamy mleko i pozostawiamy do obciekniecia przez noc.
Nastepnie odciskamy 1/4L serwatki. Zagniatamy twarog z maka i wyrabiamy przez 5min, formujemy plaski placek i kroimy na 1 cm kostki. Rozgrzewamy maslo (2 lyzki) na patelni i smarzymy ser ze wszystkich stron na zloty kolor.
Gotujemy szpinak w wodzie przez 2min, dodajemy pomidory i imbir, gotujemy na wolnym ogniu przez nastepne 2-4min. Calosc miksujemy na jednolita, gladka mase.
Na reszcie masla podsmarzamy cebulke, czosnek, dodajemy zmiksowany szpinak, ser i wszystkie przyprawy, zalewamy serwatka i dusimy przez 15min.
2 komentarze:
Intrygujący przepis...:)
Bardzo fajny blog! Będę tu zaglądać!
Dziekuje Bunciu i zapraszam ponownie!
Prześlij komentarz