poniedziałek, 19 maja 2008

Palak Paneer

Palak Panner to swiezy ser ze szpinakiem. Dzien wczesniej robimy ser! Super latwe i godne polecenia.

Palak Paner
  • 2L pelnego mleka
  • 1/4L serwatki (z robionego sera)
  • 1 cytryna
  • 1 lyzka maki
  • 4 lyzki masla
  • 1/2 kg szpianku ( zamrozonego) 2 peczki swiezego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 zabki posiekanego czosnku
  • 3 cm swiezego startego imbiru
  • 1 lyzeczka cynamonu w proszku
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 lyzeczka kardamonu w proszku
  • 1/2 lyzeczki chili w proszku
  • 1/2 lyzeczki garam masala
  • 1 mala cebulka drobno posiekana
  • 4 pomidory z puszki, drobno pokrojone
  • 1 czystka wyprasowana pieluszka tetrowa lub sciereczka

Mleko podgrzac, wycisnac sok z cytryny i wlewamy do mleka, mieszamy i ogrzewamy na malym ogniu przez nastepne 3 min caly czas mieszajac.
Sito wykladamy sciereczka, wlewamy mleko i pozostawiamy do obciekniecia przez noc.
Nastepnie odciskamy 1/4L serwatki. Zagniatamy twarog z maka i wyrabiamy przez 5min, formujemy plaski placek i kroimy na 1 cm kostki. Rozgrzewamy maslo (2 lyzki) na patelni i smarzymy ser ze wszystkich stron na zloty kolor.

Gotujemy szpinak w wodzie przez 2min, dodajemy pomidory i imbir, gotujemy na wolnym ogniu przez nastepne 2-4min. Calosc miksujemy na jednolita, gladka mase.

Na reszcie masla podsmarzamy cebulke, czosnek, dodajemy zmiksowany szpinak, ser i wszystkie przyprawy, zalewamy serwatka i dusimy przez 15min.


2 komentarze:

buncia pisze...

Intrygujący przepis...:)
Bardzo fajny blog! Będę tu zaglądać!

Zielona pisze...

Dziekuje Bunciu i zapraszam ponownie!