niedziela, 4 maja 2008

Italia! Pizza z Rukola


Kocham wszystko co Wloskie!
Kiedy odpoczywam od curry i padthai robie zazwyczaj pizze.Jestem wierna zasadzie im mniej tym lepiej wiec najlepsze pizza to ta, ktora ma swietny sos pomidorowy, ser mozzarela no i ewentualnie rukole.
Owoce morza, ryby, kurczak, kukurydza i jajka NIE pasuja mi do pizzy, sa zbednymi dodatkami przez ktore zatraca sie smak sosu z pomidorow i swiezych przypraw, ale kazdy ma lubi to co lubi.
Wiec mozna zrobic pizze smieciuszke - to co mamy w lodowce. Ja kiedys uzylam kiszonej kapusty ktora podsmazylam na oliwce, moj znajomy Wloch uznal to za profanacje i niestety nie dal sie przekonac :) Ale dla odwaznych polecam!
I po wlasnej pizzy, wyjetej z pieca nigdy juz nie zamowimy zadnej na telefon!

Najlwpsza oczywiscie jest pizza we Wloszech pod warunkiem, ze sie omija duzym lukiem miejsca gdzie turystow jest wiecej od golebi. Koszmar lipcowego zwiedzania a juz na pewno nie ma szans na mila niespodzianke kulinarna, najfajniejsze sa nie-turystyczne miejscowosci w malutkich knajpkach, gdzie kucharz Giuseppe gotuje dla starych znajomych i sasiadow. Polecam Pistoie 40km na zachod od Florencji, mozna pojechac pociagiem:)
Piekne sredniowieczne miasteczko z fantastycznym klimatem i przytulnym knajpkami.
Odradzam Wenecje, ta jest jedynie dobra do zdjec na pocztowke, jezeli nam sie takowe zdjecie uda zrobic bez uwieczniania na fotografii profilu turysty.

Pizza z Rukola

1 Ciasto

  • 300 ml cieplej wody
  • 2 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1/4 lyzeczki cukru
  • 3/4 lyzeczki soli
  • 500g maki i dodatkowa do posypywania

Wlewamy ciepla wode do miseczki, dodajemy drozdze i cukier. Po 5 min kiedy drozdze zaczna fermentowac tj puszczac babelki, dodajemy make i sol. Nastepnie ugniatamy przez ok 10 min ( w misce albo na stole). Forujemy z ciasta kule, posupujemy maka i zostawiamy, przykryte czysta sciereczka na 2 godz. Ciasto wtedy rosnie, ciiiiii.

Po 2 godz ugniatamy ciasto przez minute i dzielimy na 2 duze, 3 srednie lub 6 malych plackow, nastepnie walkujemy na splaszone kule.
Mozna je zamrozic na czarna godzine lub dla niespodziewanych gosci, ktorzy to w czasach tel komorkowych i ogolnego respektowania prywatnosci wygineli niczym dinozaury, a szkoda!
Zostawiay na 30 min aby odpoczelo, po czym rozplaszaczamy rekoma i wyrabiamy duze, w miare cienkie placki
W miedzyczasie robimy sos:)

2 Sos
  • 500g obranych pomidorow z puszki
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz

Miksujemy pomidory razem z sokiem z puszki, dodajemy czosnek i miksujemy na gladka mase.
nastepnie przelewamy do garnka, dodajemy oliwe, sol, pieprz i gotujemy przez 10 min, mieszajac drewniana lyzka. Sos gotowy!

3.Pizza
  • 2 swieze mozzarele
  • 100g swiezej rukoli
  • 100 g pomidorkow koktajlowych przeciete na pol
  • szczpta soli, suszonego oregano
  • garsc swiezej bazylii

Piekarnik nagrzewamy do ok 240C

Rozcieramy sos na pizzy i pieczemy przez ok 7 min, wyjmujemy , kladziemy rukole, mozzarele i male pomidorki, polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy przyprawami(opcjonalnie) i pieczemy przez nastepne 2-5min.




1 komentarz:

Bea pisze...

Widze, ze zgadzamy sie co do pizzy : im mniej, tym lepiej :) Choc przyznaje, ze bardzo lubie wersje z dodatkiem roznych innych serow, np. gorgonzoli; domowa pizze robie dosc czesto, to jedno z moich ulubionych dan :)