wtorek, 6 maja 2008

Grecja. Musaka



Grecka kuchnia jest bardzo prosta, zdrowa z mnostwem wspanialej oliwy z oliwek i pachnacych swiezych ziol. Latwa do zrobienia, bez koniecznosci lazenia po sklepach z orientalna zywnoscia. Wystarczy pare sezonowych warzyw i oliwa z oliwek.
Co lubie najbardziej w Grecji to ten totalny brak pospiechu, luz zamawiamy kolacje i czekamy,czekamy, czekamy. Po co sie spieszyc? Mozna porozmawiac, pic wino, sluchac spiewu cykad i szumu morza.
Grecja to turkusowe morze, osly na drodze i pachnace gaje oliwkowe.
Podarujmy sobie luxus jakim jest czas, bo na niego zwyczajnie zaslugujem a odpoczynku nie kupimy w zadnym markecie swiata, wiec potraktujmy sie czasami 3 godzinna kolacja, tylko skad wziasc te cykady, o osla chyba juz latwiej?


Musaka z baklazanem
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 roztar zabek czosnku
  • 300g mielonej piersi kurczaka( powinna byc jagniecina ale ja z mies jem tylko drob i ryby)
  • 200g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 350g pokrojonych pomidorow z puszki
  • 120ml wywaru z warzyw (kostka warzywna)
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 lyzki wody
  • 1 duzy baklazan pokrojonyw plastry
  • 500g ziemniakow gotowanych 10min i pokrojonych w plastry
  • 2 jajka
  • 120g rozdrobionego miekkiego sera typu brie
  • 150ml naturanego jogurtu
  • wersja z makaronem :220g makaronu fusili (swiderki )3kolorowego
  • sol, pieprz
  • 55g sera tartego

1. W rondlu rozgrzac oliwe, przez 3-4 min podsmazac cebule i czosnek. Dodac mieso, grzyby i smazyc przez 5min, wlac wywar i pomidory, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i dusci przez 10min.
make ziemniaczana wymieszac z woda na gladka mase i wlac do garnka, gotowac ciagle mieszajac, az zgestnieje

2 Polowe masy miesnej przelozyc do zarrodpornego naczynia,przykryc plastrami bklazana (makaronu ) a nastepnie rozprowac pozostale mieso. Na wierzchu ulozyc plastry ziemniakow

3 Roztrzepac jajka, miekki ser, przyprawy. Polac ziemniaki tak, by calkowicie je przykryc, posupac tartym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 45min

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

heja,
musaka super . co prawda jadłam raczej nie z tego przepisu ale zawsze mi ciepło na serduszku jeśli mowa o musace. mój jeszcze wtedy narzeczony przygotował ją dla mnie na kolację połączoną z oświadczynami. ja oświadczyn nie przyjęłam choć musaka była pyszna. a co nie tak łatwo mnie zdobyć. ale przy następnej kolacji powiedziałam TAK!
sylka z bb BUZIA