Takim bardzo prostym i dobrym jest wlasnie deser marchewkowy. Nie bylam niestety jeszcze w Indiach, ale mieszkajac w Stanach moja mala niedzielna uczta byla restauracja w GoldCoast, Chicago, gdzie mozna bylo jesc ile se chce za 8$, wszystko super smaczne i czysto! podane.
Mozna bylo rownie smacznie i tanio zjesc w Hindusko _ Pakistanskiej dzielnicy alepo pierwsze za daleko, po drugie jadlodajnie byly na bakier z higiena, ale czasami warto bylo sie wybrac nawet gdy konczylo sie zatruciem pokarmowym.
Zazwyczaj na gajar halva starczalo, po kilku daniowej uczcie, ledwo ledwo miejsca w moim zoladku.
Poniewaz deser jest slodki i pozywny, wysatraczy mala miseczka, przepis jest wystarczajacy na 4-6 osob no i idealny dla dzieci.
Gajar Halva
- 750g marchewki
- 1L mleka
- 1/4L slodkiej smietanki
- troche szafranu(opcjonalnie)
- 1 lyzeczka cynamonu w proszku
- 1 lyzeczka kardamonu w proszku badz swiezego, roztartego w mozdzierzu
- 150g brazowego cukru
- 4 lyzki miodu
- 100g mielonych migdalow
- 5 lyzek miekkiego masla
- 3-4 lyzeczki wody rozanej
Wsypac cynamon, kardamon, cukier, dodac miod, maslo i wode rozana, dalej gotowac i mieszac drewniana lyzka dopoki zgestnieje. W razie potrzeby odsaczyc na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz