poniedziałek, 19 maja 2008

Gajar Halva

Hinduskie desery sa bardzo zdrowe, zazwyczaj robione ze swiezych warzyw lub owocow z dodatkiem aromatycznych przypraw i wody rozanej.
Takim bardzo prostym i dobrym jest wlasnie deser marchewkowy. Nie bylam niestety jeszcze w Indiach, ale mieszkajac w Stanach moja mala niedzielna uczta byla restauracja w GoldCoast, Chicago, gdzie mozna bylo jesc ile se chce za 8$, wszystko super smaczne i czysto! podane.
Mozna bylo rownie smacznie i tanio zjesc w Hindusko _ Pakistanskiej dzielnicy alepo pierwsze za daleko, po drugie jadlodajnie byly na bakier z higiena, ale czasami warto bylo sie wybrac nawet gdy konczylo sie zatruciem pokarmowym.
Zazwyczaj na gajar halva starczalo, po kilku daniowej uczcie, ledwo ledwo miejsca w moim zoladku.
Poniewaz deser jest slodki i pozywny, wysatraczy mala miseczka, przepis jest wystarczajacy na 4-6 osob no i idealny dla dzieci.



Gajar Halva
  • 750g marchewki
  • 1L mleka
  • 1/4L slodkiej smietanki
  • troche szafranu(opcjonalnie)
  • 1 lyzeczka cynamonu w proszku
  • 1 lyzeczka kardamonu w proszku badz swiezego, roztartego w mozdzierzu
  • 150g brazowego cukru
  • 4 lyzki miodu
  • 100g mielonych migdalow
  • 5 lyzek miekkiego masla
  • 3-4 lyzeczki wody rozanej
Marchewke obrac i utrzec na tarce o malych otworkach. Polaczyc z mlekiem i smietanka, dodac szafran,zagotowac i trzymac na malym ogniu 20-30min, az marchew zrobi sie miekka.
Wsypac cynamon, kardamon, cukier, dodac miod, maslo i wode rozana, dalej gotowac i mieszac drewniana lyzka dopoki zgestnieje. W razie potrzeby odsaczyc na sicie.

Brak komentarzy: